Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 41/83 

Start Technieklessen voor basisscholen

Op vrijdag 24 oktober zijn we gestart met de eerste lessen Techniek voor basisschoolleerlingen. De Technieklessen worden in samenwerking met Stichting Wijsneus verzorgd. Dit vanwege het streven om leerlingen enthousiaster te maken voor techniekopleidingen dat in Amsterdam is vastgesteld in het Masterplan Techniek en landelijk in het TechniekPact.

Technieklessen voor basisonderwijs
De technieklessen zijn voor groep 7 leerlingen van de basisschool. Het project is een initiatief van onze school en Stichting Wijsneus. Met deze bijzondere lessenserie kunnen kinderen al in het basisonderwijs kennis maken met techniekonderwijs. Leerlingen in het basisonderwijs hebben niet altijd een goed beeld van techniek en technologie in het algemeen. De lessenserie is bedoeld om kinderen enthousiast te maken voor techniek en hen te laten zien welke beroeps- en scholingsmogelijkheden er zijn. Een keuze voor vervolgonderwijs die vervolgens in groep 8 al gemaakt moet worden.

Masterplan Techniek
De leerlingen gaan aan de slag met verschillende thema’s rondom techniek en technologie. De lessenserie bestaat uit de thema’s water, techniek in het schoolgebouw en 3d-printen, en omvat een gastles van een bedrijf uit die sector en een les op het Bredero Beroepscollege. Leerlingen krijgen uitleg, gaan op onderzoek uit, doen zelf proefjes en gaan echt maken. Dit schooljaar worden de lessenseries uitgeprobeerd op 4 basisscholen in Amsterdam-Noord: de Poolster, IKC Zeven Zeeën, de Klimop en de Driemaster. Deze pilot wordt gefinancierd door stadsdeel Noord en gefaciliteerd door het Masterplan Techniek. Vanuit dit masterplan wordt gewerkt aan het techniekonderwijs en de instroom om het tekort aan vakmensen aan te vullen. In dat kader moeten basisscholen ook aan de slag met techniekonderwijs. Daarnaast vinden de initiatiefnemers het ook belangrijk dat niet-cognitieve vaardigheden weer meer gewaardeerd en ontwikkeld worden in het onderwijs. Zodat een keuze voor een technisch beroep een positieve keus wordt.

Nieuw onderwijsprogramma
Onze school biedt sinds dit schooljaar een nieuw onderwijsprogramma waarbij leerlingen nog meer begeleiding en meer tijd krijgen om een keuze voor beroepsrichting te maken. De oriëntatie en verkenning met verschillende beroepen begint al in het eerste leerjaar en beslaat meerdere richtingen. Vind je bouwtechniek leuk en wil je een eigen bouwbedrijfje beginnen, dan is het misschien ook handig om te weten hoe je je boekhouding doet. Daarvoor volg je dan vakken van de beroepsrichting boekhouden. Je wordt begeleid door een loopbaancoach. Het Bredero Beroepscollege is aangesloten bij het Masterplan Techniek Amsterdam en het landelijk afgesloten TechniekPact. De school heeft de ambitie om de beste vmboschool voor techniek en economie van Amsterdam te worden.

Klik hier voor een fotoverslag van de technieklessen.