Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 36/82 

Eerste examens intersectoraal gestart

De eerste examens intersectoraal zijn afgelopen maandag gestart. Het ging om Dienstverlening & Commercie. De ontwikkelingen in het onderwijs gaan snel. Onze school is de eerste school in Amsterdam-Noord die deze nieuwe vorm van examens heeft ingevoerd.

Nieuwe examenvorm.
De leerlingen zijn in de bovenbouw van twee jaar bezig geweest om deze nieuwe vorm eigen te maken. Leerlingen ontdekken en verdiepen in een cyclus vier verschillende richtingen: Multi- & Grafische media, Zorg & Welzijn, Handel & Ondernemen, en Voedsel & Gezondheid. In deze periode is ook veel aandacht besteed aan ICT-vaardigheden. Voor het examen worden dan opdrachten uitgewerkt op de computer.

Hoe run je een dierentuin?
Leerlingen gingen met deze vier richtingen aan de slag door aan een project te werken. Een voorbeeld was het organiseren en runnen van een dierentuin. Hoe verkoop je abonnementen en souvenirs? Hoe bestel je dan nieuwe souvenirs voor de shopt? Hoe maak je een offerte? Hoe maak je een draaiboek voor een bruiloft in de dierentuin? Bij een bruiloft hoort ook catering. Hoe maak je een werkplanning voor de keuken zodat alles op rolletjes loopt? Leerlingen gingen daadwerkelijk de keuken in om de salade en kip kerrie sandwiches te gaan bereiden. Natuurlijk kon het ontwerpen van een poster voor de geboorte van de nieuwste bewoner in de dierentuin - olifantje Ming Lu - niet ontbreken. Voor de creatieve workshop werd een PowerPoint presentatie gemaakt, zodat bezoekende kinderen konden leren hoe je van vouwblaadjes verschillende dierfiguren kunt vouwen. Hoe dat eruit zag, zie je hier.

Zelfreflectie en toetsen
Een verkoopgesprek is voor de meeste leerlingen ook een spannende uitdaging. Tijdens dit examen moesten de leerlingen ook aandacht besteden aan zelfreflectie. Tenslotte kon de minitoets niet ontbreken om te kijken of er voldoende parate kennis aanwezig was. Deze toets sloot gelijk aan op de laatste lessen van dit schooljaar. Na de meivakantie volgen de examens Nederlands, Engels, wiskunde, economie en natuurkunde. De landelijke rekentoets hebben de leerlingen reeds gemaakt.

Dan is het wachten op de uitslag...