Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer in de disclaimer. akkoord

 

Menu

terug naar dashboardterug naar vorige paginaSchoolnieuws

 83/83

Het opleidingshuis is af!

Op donderdag 3 juni vond op de binnenplaats van het Bredero Beroepscollege de officiële oplevering plaats van het bouwproject Bouw een huis. Leerlingen van de opleidingen vmbo-b&k (bouw)techniek, studenten van het ROC van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam hebben samengewerkt aan de realisatie van een echt huis.

Het opleidingshuis is een onderwijsproject waarin leerlingen en studenten uit de opleidingssector (bouw)techniek delen van hun opleidingsprogramma invullen door mee te werken aan de bouw van een echt woonhuis. In dit project zijn de leerlingen en studenten zélf verantwoordelijk voor de ontwikkeling, de uitvoering en de oplevering van het huis. Bijzonder aan dit project is de samenwerking tussen en uitvoering door vmbo, mbo én hbo.

De leerlingen van de vmbo-opleiding Installatie-& Elektrotechniek mochten de laatste hand leggen aan het huis. Zo werd er sanitair voor badkamer en toilet, een echte keuken en leidingen voor C.V. geïnstalleerd. Deze leerlingen hebben gedurende het project alle bouwwerkzaamheden uitgevoerd en daarmee hun praktijkopdrachten ingevuld. Hierin werden zij ondersteund door deelnemers van de opleiding Bouwtechniek van het ROC van Amsterdam, die als stageopdracht de vmbo-leerlingen begeleiden en aanstuurden. Hbo-stagiaires Bouwkunde waren vooral in de eerste fase betrokken bij het bouwproject. Zij maakten de bouwplannen en –tekeningen. Met deze aanpak en samenwerking werd het bouwproces zo goed mogelijk nagebootst. Het doel van het project Bouw een huis is het realiseren van een betere aansluiting en meer instroom in bouwtechnische opleidingen.

Leerlingen van het Bredero Beroepscollege en deelnemers van het ROC van Amsterdam mogen trots zijn op het eindresultaat. “Het was een project dat niet zonder slag of stoot is gerealiseerd. We hebben te maken gehad met winters weer en met problemen in de fundering. Het heet dan ook niet voor niets een opleidingshuis”, zegt projectleider Marcel Schilders van RTCA. Het opleidingshuis zal volgend schooljaar weer als praktijkomgeving fungeren voor andere opleidingen, zoals binnenhuisarchitectuur. Het opleidingshuis is komend schooljaar nog te bezichtigen op de binnenplaats van het Bredero Beroepscollege.

Het project Bouw een huis is een samenwerkingsverband van de volgende partijen: Hogeschool van Amsterdam, ROC van Amsterdam, Bredero Beroepscollege, RTCA, opleidingsbedrijf SSP Amsterdam, SeArch Ingenieursbureau B.V., Bouwend Amsterdam, MVB Bouw, Installatiewerk Noord-Holland, Interans Engineering B.V. en installatiebedrijf Beck & v.d. Kroef B.V.

Bekijk hier de foto's.